iPhone XR 64GB2018
6.1" LCD, 79% body, Notch
55% A A12 Bionic, iOS 12
RAM 3 GB, INT 64GB, EXT nema
15W, 2942 mAh Neizmenjiva
kamere 12MP-Glavna 7MP-Selfi
Test mobilni telefon Apple iPhone XR
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Apple iPhone XR. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Apple iPhone XR vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review in english / Originalni tekst na engleskom:


Kompletan test pristupačnog glavnog modela Apple iPhone Xr

Fotografije uživo

Sadržaj

Prodajno pakovanje

  • Pametni telefon
  • 5W punjač (5V / 1A)
  • Lightning kabl
  • Alat za izvlačenje fioke SIM kartice
  • Kratko uputstvo
  • Apple Logo stikeri
Specifikacije
Dimenzije i masa: 150.9 x 75.7 x 8.3 mm, 194 grama
Materijali kućišta: staklo, metal (aluminijum)
Ekran: 6.1 inča, 1792x828 piksela (HD +), IPS, odnos stranica 19.5: 9, 326 ppi, automatskak ontrola osvetljenja, TrueTone, 625 nita maksimalnog osvetljenja, kontrast 1400: 1
Operativni sistem: iOS 12
Platforma:A12 Bionic, 7 nm procesor, 6 jezgara, bva brza radnih taktova 2.4 GHz, četiri spora na 1.6 GHz
Memorija: 3 GB RAM-a, opcije sa 64/128/256 GB memorije, ne postoji slot za memorijsku karticu
Bežični interfejsi: Wi-Fi a / b / g / n / ac, dual-band, Bluetooth 5.0
Mreže: 2G: 850/900/1800/1900 3G: 850/900/1700/1900/2100 4G: FDD-LTE (1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 12, 13, 14, 17, 18 ranges , 19, 20, 25, 26, 29, 30, 32, 66, 71) TD-LTE (34, 38, 39, 40, 41 opsezi) nanoSIM (jedna kartica)
Navigacija: GPS / GLONASS / Galileo, QZSS
Senzori i konektori: Lightning, NFC, akcelerometar, senzor blizine, senzor ambijentalnog osvetljenja, barometar, kompas, žiroskop, otključavanje prepoznavanjem lica
Glavna kamera: 12 MP, f / 1.8, matrica 1 / 2.55, OIS, PDAF, Smart HDR, 240 fps video, 4K video, različiti režimi fotografisanja, LED blic
Prednja kamera: 7 MP, f / 2.2
Baterija: Li-Ion 2940 mAh, vreme razgovora do 25 sati, video reprodukcija - do 16 sati, brzo punenje je dostupno ali morate da kupite punjač, bežično punjenje
Stepen zaštite: IP67
Boje: crvena, žuta, bela, koralna, crna, plava
Zvuk: stereo zvučnici
Sistem plaćanja: Apple pay
SAR: GlavaHead SAR: 1.13 W / kg. Telo SAR: 1.16 W / kg

Pozicioniranje

Istorija može naučiti samo one koji shvataju koliko su lekcije važne. Na kraju 2013. godine, Apple je predstavio ažurirani vodeći iPhone 5s, kao i pojednostavljenu verziju uređaja u plastičnom kućištu, ali u različitim bojama - iPhone 5c. Razlika u percepciji modela bila je očigledna, dok je razlika u ceni bila relativno mala, pa je skuplji model koštao tek manje od 20 odsto više.

Metal protiv plastike, vodeći model protiv pojednostavljenog, pobednik u ovoj borbi bio je očigledan. Od prvih dana prodaja iPhone 5c bila je neuspešna, na primer, u SAD na jedan 5c prodavale su se tri jedinice iPhone 5s modela. Na kraju, 5c je ponuđen operaterima za minimalni iznos po ugovoru, i bio jeftina verzija iPhone-a. Razlog takve sudbine je što uređaj nije prihvaćen od strane tržišta, jer je ponuđen po ceni koštanja vodećih Android modela, a po ceni koja je bliska vodećem Apple modelu.

Nakon pet godina, Apple je odlučio da ponovi ovaj eksperiment i napraviti "jeftiniji" glavni model koji se razlikuje od starijih modela, a to je iPhone Xr u odnosu na Xs / Xs Max, pri čemu je reč o modelu koji poseduju ekran koji se proizvodi pomoću IPS tehnologije, niže rezolucije, ima jednu glavnu kameru i pojednostavljene karakteristike na primer, Xr poseduje 3GB RAM-a, dok Xs / Xs Max imaju 4 GB memorije. Dizajn kućišta je pojednostavljen, upotrebljava se aluminijum umesto nerđajućeg čelika, ali je zato ipak ostalo mineralno staklo bez laminacije.

Problem sa ovim modelom je što je pozicioniran po ceni na nivou iPhone X, koji nije postao najprodavaniji po broju prodatih jedinica ali je imao značajan udeo, i prodat je skoro na nivou iPhone 8/8 Plus, primetno nižim od "sedmice". Istovremeno, iPhone X ostaje na tržištu i može se kupiti po ceni jednakoj ceni početne konfiguracije iPhone Xr.

Pošto iPhone X ne izgleda ništa drugačije od iPhone Xs, modeli su uporedivi po značaju, nema značajnih razlika u novim proizvodima, mnogi su odlučili da uštede novac i kupe uslovno stari iPhone X. Apple je shvatio da to može biti problem i zaustavio proizvodnju iPhone X sa ciljem stvaranja prostora za Xr. Ali kompanija i partneri nisu mogli da prodaju zalihe iPhone X, napravljeni uređaji su dovoljni do sredine prvog kvartala. Dakle, javlja se situacija da Xr nije potreban. Štaviše, Apple, pošto je obeshrabrio prodaju Xr, pokreće program za subvencionisanje operatera, što se dešava na ključnom tržištu u Aziji, u Japanu, gde kompanija zauzima više od 50% tržišta. U Evropi i Sjedinjenim Državama, nešto slično će se desiti, odnosno vidimo ponavljanje onoga što se desilo sa iPhone 5c, ali to se dogodilo mnogo brže, nije moralo da se čeka godinu dana, Sada se dešava mesec dana nakon početka prodaje. Takođe, glasine koje su se pojavile ukazuju da će Apple ponovo pokrenuti proizvodnju iPhone X radi podrške njegovoj prodaji. Mislimo da su ove glasine istinite, jer je tržište spremno za konzumiranje ovog modela, dok je prodaja nove linije Xr / Xs / Xs Max prilično spora.

Za koga je iPhone Xr? Verovatno je lepo kupiti ga za decu, a takva kupovina je opravdana za bogate ljude koji odaberu telefon za decu zbog lepog svetlog kućišta, a ne po karakteristikama. Za takve ljude, cena iPhone Xr nije problem, oni su spremni da plate koliko košta. Za ostale, ovaj uređaj može biti nasumično kupljen, kupovina nametnuta od prodavca, ili od strane kupaca koji su se zaljubili u dizajn ovog modela (da, postoje takvi ljudi). Ali ako zanemarimo ove kategorija kupaca, vidimo da ne postoji tržište i ne može biti potražnje za Xr na masovnom tržištu, ovo je model bez ciljanog kupca. Ono što je Apple mislio kada su napravili ovaj uređaj, nije baš jasno, nismo uspeli da shvatimo logiku proizvođača, međutim, isto se može reći i za partnere kompanije.

Dizajn, dimenzije, kontrole

Najsvetlija tačka u okviru modela iPhone Xr su različite boje kućišta obzirom da je ovaj model je originalno se pojavio u šest boja, crvenoj, žutoj, beloj, koralnoj, crnoj i plavoj.

Sviđaju nam se svetle boje, na primer, plava se lepo ponaša na svetlu, prijatna je i nežna. Za decu ovo su odlične boje, ali problem je u tome što je iPhone uobičajeno sakriven u zaštitnom kućištu, tako da verovatno nećete videti igru kućišta na svetlu.

Dimenzije uređaja su 150.9 x 75.7 x 8.3 mm, a težina - 194 grama. Formalno, kada pogledate specifikacije na papiru čini se da je sve u redu, u realnim uslovima telefon izgleda debeo, što možete osetiti kada ga uzmete u ruke.

Poređenje sa modelom Galaxy A7 2018

Poređenje sa modelom Galaxy S8 +

Kamera koja štrči izvan kućišta je magnet za prašinu, takođe kada uređaj vadite iz vašeg džepa, stalno ga držite za ivice, tako da možete slučajno da ga ispustite. Estetičari i ljubitelji lepših rešenja su uvek naglašavali da Apple mnogo polaže na dizajn, pažnju na detalje, međutim ovde je situacija drugačija. Gledajući iPhone Xr, shvatate da nema naglaska na sitnicama, kamera koja štrči je ružna i nije bilo razloga za instaliranje takvog modula. Zapravo razlog postoji i više je nego očigledan: da bi uštedeli na ceni modula i bi smanjili cenu koštanja pametnog telefona.

Ušteda ili svesna degradacija deo je Appleove strategije. Poklopac za bilo koji iPhone je vitalna potreba, jer kompanija koristi mineralno staklo, koje je vrlo osetljivo i često pukne ako se uređaj ispusti. Ali, za razliku od drugih proizvođača, Apple je odbio da laminira ovo staklo, odnosno, ispod stakla ne postoji film koji zajedno drži slomljene delove. Nakon udara, staklo počinje da se raspada, i treba ga zameniti, što košta više od polovine cene telefona.. Ovo je svesna degradacija kako biste platili popravku ili u potpunosti zamenili jedinicu. Fizički udar nije pokriven garancijom, tako da je skoro uvek vaš problem.

Ergonomija uređaja je prosečna, a sa obzirom na karakteristike koje poseduje Xr težina i dimenzije su nerazumljive, naročito je frustrirajući okvir na bočnim stranama ekrana. Stičete utisak da je ekran dizajniran za neki drugi uređaj i u poslednjem trenutku ubačen u ovaj.

Sa donje strane je zvučnik, drugi zvučnik je onaj spikerfona. Kvalitet stereo zvuka je prilično dobar, zvučnici su glasni. Takođe, ovde je jedan od mikrofona, postoji ih ukupno samo dva, implementiran je sistem za smanjenje buke, koji se u najvećem broju situacija dobro bori sa ovim problemom. Tu je u standardni konektor za Apple uređaje - Lightning.

Na desnoj strani nalazi se taster za uključivanje / isključivanje i slot za jednu nanoSIM karticu (u Aziji postoji model za dve SIM kartice). Sa leve strane nalazi se taster za regulaciju jačine zvuka, taster za prebacivanje u nečujni režim rada.

3,5 mm konektor nije prisutan, u prodajnom pakovanju nedostaje i adapter, što je ponovo urađeno da se uštedi. Po našem mišljenju, ovo je minus za aparat ovog nivoa. Zaštita od vode je u skladu sa standardom IP67, nema ništa novo.

Upoređujući ergonomiju iPhone Xr sa modelom iPhone X, možemo reći da je kod drugog pomenutog modela bolja. Da ne spominjemo poređenje sa Android glavnim modelima, gde je ergonomija mnogo bolja u svim aspektima. Osećaj da je prilikom kreiranja Xr proizvođač pokušao da ga učini što je moguće manje prijatnim za korišćenje u poređenju sa Xs, kako ne bi skrenuo pažnju sa starijeg modela.

Ekran

Daćemo kratki tehnički opis ekrana: dijagonala 6.1 inča, 1792x828 piksela (HD +), IPS, odnos stranica 19.5:9, 326 ppi, automatska kontrola osvetljenosti, TrueTone, maksimalna osvetljenost 625 nita, kontrast 1400: 1.

Bili smo veoma iznenađeni što ovaj moderan uređaj ima tako velike okvire oko ekrana naročito ako se u obzir uzme njegova cena.

U realnim uslovima, IPS matrica je dobra, praktično ne obraćate pažnju na nisku rezoluciju, vidite pojedinačne piksele samo ako gledate iz blizine i sa lupom. Ali pitanje koje se postavlja bez ikakve sumnje je zašto je proizvođač ugradio IPS matricu, jer je za novac koji treba izdvojiti za ovaj model bilo moguće i potrebno ugraditi AMOLED ekran.

Kvalitet rada TrueTone tehnologije ostavlja mnogo toga nedorečenog, obzirom da mnogo toga zavisi od vaših navika. Kada je tehnologija uključena, ekran je žućkast i slika nije preterano prijatna.

Ostatak karakteristika ekrana je tipičan za Apple, osvetljenost od 625 nita, prihvatljiva automatska kontrola osvetljenja, dobra gamma boja. Na ulici i u zatvorenom nema problema sa čitljivošću. U režimu rada sa kamerom nedostaje svetlosti, ali to je za one koji su navikli na glavne modele kompanije Samsung, koji mogu da proizvedu skoro dvostruko jače osvetljenje.

Za nezahtevne korisnike, ekran iPhone Xr modela je prilično dobar, pri čemu ako ste već odlučili da izdvojite novac za ovaj uređaj neće vam zadovoljstvo pokvariti činjenica da je proizvođač odlučio da ugradi prilično jednostavan ekran.

Baterija

Ugrađena Li-Ion baterija ima kapacitet od 2940 mAh. Apple tvrdi da uređaj radi u proseku 1,5 sata duže od iPhone 8 Plus. Obzirom na nisku rezoluciju ekrana, procesor izrađen u 7nm proizvodnom procesu, to je sasvim realno. To jest, možemo da računamo na jedan dan rada sa prosečnim opterećenjem. Sa aktivnom upotrebom, uređaj će morati da se puni mnogo češće.

Problem sa trenutnom generacijom iPhone modela je to što su Qualcomm modemi odbačeni i što se prešlo na Intel-ova rešenja koja nisu toliko dobra. Telefon radi sa maksimalnom snagom, što direktno dovodi do povećanja pražnjenja baterije. To se manifestuje i tokom razgovora i pri prenosu podataka. Ukoliko su uslovi nešto lošiji od idealnih, baterija se mnogo brže prazni. Stoga, ako imate idealne uslove, onda će i pražnjenje baterije biti manje, a ako su uslovi daleko od idealnog, onda će se isprazniti brže u odnosu na prethodnu generaciju.

Podržano je brzo punjenje, ali da biste ga koristili (50 odsto napunjenosti za 30 minuta), morate kupiti punjač. Odaberite minimalnu snagu od 21 vata, jer nema razlike, i odgovarajući kabl za ovaj uređaj. Potrebno je da dodatno platite da bi dobili mogućnost da brzo napunite svoj uređaj. Bežično punjenje je podržano (ali ne i brzo).

U proseku, testirani uređaj je radio od 7 do 20 časova, dok je ekran radio oko 3 sata, uz prenos do 1 GB podataka preko mobilne mreže i oko sat vremena razgovora. To je standardno vreme rada za iPhone, ništa neobično. Ako ste imali prethodne modele i njima ste bili zadovoljni, onda će vam se i ovaj najverovatnije dopasti.

Face ID i nepostojanje skenera otiska prsta

Prvi put u okviru iPhone X modela, Apple je napustio skener otisaka prstiju dodajući Face ID, a isto rešenje je primenjeno i u okviru ovog uređaja. Ovo rešenje nije univerzalno, ne radi idealno u svim uslovima prepoznavanja lica (na primer, svaki put drugi put prepoznavanje je netačno). Apple uveliko govori o pouzdanosti ovog načina otključavanja, dok tržište Android uređaja odlikuje upotreba različitih alternativnih modela, na primer, otključavanje korišćenjem fotografije, skeniranjem zenica i tako dalje. Do sada nije bilo informacija o hakovanju takvih autentikacionih metoda a Apple nudi skupu tehnologiju čije upotreba nije opravdana i ne nudi nikakvo praktično značenje. Sve bi to moglo da bude mnogo jeftinije i lakše. To je samo tehnologija koja je obezbeđena zbog činjenice da tehnologija treba da bude prisutna. Na primer, Huawei Mate Pro 20 savršeno otključava uređaj odmah nakon što registruje lice korisnika i brži je nego iPhone Xr.

Memorija, RAM, čipset, performanse

Za razliku od starijih modela, Xr ima samo 3 GB memorije, dok je na starijim uređajima dostupno 4 GB. Međutim, obzirom na ograničenja iOS-a, nisku rezoluciju ekrana, to nije veliki nedostatak, budući da ne možete imati desetine otvorenih tabova u pregledaču, sistem će ih uspešno zatvoriti i otvoriti prilikom pristupanja. Na osnovu arhitekture sistema, ovakav kapacitet memorije, zajedno sa agresivnim upravljanjem svim pozadinskim procesima, sasvim je dovoljan za rad. Što više memorije, to bolje, ali ne možete reći da Xr nema dovoljno RAM-a.

Količina unutrašnje memorije može biti 64, 128 i 256 GB. Ako vam je potreban pametni telefon za pozive, onda je 64 GB sasvim dovoljno. Ako želite da gledate filmove, onda odaberite model sa 128 GB, to će biti dovoljno za većinu korisnika dok je model kapaciteta memorije od 256 GB najtraženiji.

Što se tiče performansi, A12 Bionic je suvišan pri ovoj rezoluciji ekrana, njegove mogućnosti su daleko superiornije od svega što će ovom uređaju trebati, što pokazuju i sintetički testovi. Razlog zbog kojeg je Apple postavio ovaj procesor jeste to da su očigledno morali da naruče određenu količinu od strane kompanije TSMC-a, jer postavljajući ovaj procesor samo u Xs/Xs Max modele nisu mogli doći do odgovarajuće količine. Da je model imao dug životni ciklus, onda bi sve bilo zanimljivo za performanse još 2-3 godine, budući da se ništa nije pojavilo u softveru koji bi takav procesor mogao učitati.

Komunikacije

Sa stanovišta LTE frekvencija, njihove agregacije, ovaj uređaj spada u kategoriju vodećih modela i sve je maksimalno bez obzira koje je tržište u pitanju. Ali istovremeno, u 2018. godini, Apple je napustio Qualcomm u korist Intel-a, zbog čega je kvalitet oslabio u velikoj meri; uređaj radi na maksimalnoj snazi, zahvaljujući dizajnu antene i to je potpuno analogno Xs / Xs Max modelima. Model gubi u kvalitetu komunikacije u odnosu na prethodne generacije iPhone-a, što se jasno vidi na mestima sa lošim signalom. Problemi počinju sa Xr modelom kod kojeg mreža naglo pada. Opet, sve je individualno, ali uopšteno govoreći, Xr je predstavnik najnovije generacije Apple-a koji nije previše zanimljiviji od drugih vodećih modela.

Prisustvo NFC-a je potrebno samo za implementaciju Apple Pay, a ova tehnologija se više ne koristi, što je prava šteta.

Model odlikuje Bluetooth 5.0 i tu je sve tipično, podržani su svi profili, ali postoje i uobičajena ograničenja na nivou iOS-a.

Kamera

Prisutna 7 MP kamera ne obezbeđuje neki poseban kvalitet fotografije, ne ističe se ničim značajnim. Kamera ima opciju zamagljivanja pozadine, što nije loše, međutim, ne kreira neke neobično lepe portrete. Vodeći modeli drugih kompanija, po pravilu, imaju bolju kameru. Upravo ono što je pre godinu dana važilo za iPhone X, a situacija kod Xr modela se uopšte nije promenila.

Za razliku od starijih modela i prošlogodišnjeg iPhone X modela, glavna kamera je ovde ista, iako je odlikuje Smart HDR-a (povezivanje nekoliko kadrova) za zamagljivanje pozadine. Kamera za ovu vrstu proizvoda je vrlo jednostavna, ali ako odbacimo činjenicu da slični pametni telefoni imaju dva ili tri glavna modula kamere, ispostavlja se da je među rešenjima sa jednom kamerom ovo prosečno rešenje. Ovde imamo iPhone koji je negde u nivou sa Galaxy S8 + koji je objavljen pre skoro dve godine. Možete pogledati uporedne fotografije.

iPhone Xr, Galaxy S8 +

Interfejs kamere je sledeći.

Snimanje video sadržaja se vrši bez ikakvih problema, 4K je takođe podržan, a kvalitet video snimka je vrlo dobar. Sve je uporedivo sa starijim modelima.

Možemo reći da je kamera prosečna ili iznad proseka. Loše je to što je proizvođač želeo da uštedi pa uređaj u ovom cenovnom segmentu ima jednu kameru, i to lošu prednju kameru sa vrlo lošim karakteristikama. Za sličan novac moguće je dobiti fundamentalno različita rešenja od drugih kompanija. Ovo je neka vrsta veštačkog odvajanja u odnosu na starije iPhone modele.

Softverske karakteristike

Opisivanje iOS 12 je nezahvalan zadatak budući da je već dostupan kompletan pregled sistema kao i veliki broj video sadržaja koji prikazuju nedostatke iOS-a u poređenju sa Android-om.

Utisci

U poređenju sa prethodnim generacijama iPhone-a, kvalitet komunikacije se pogoršao, uređaj ne uhvati mrežu, što nije bio problem za prethodne modele. Uopšteno gledano, ovo i nije od ključne važnosti. Kvalitet prenosa glasa je vrlo dobar, bez ikakvih problema. Imajući u vidu kategoriju uređaja, kupci očekuju vrhunske karakteristike od njega, ali njih nema. Postoji veliki broj razloga zašto se ne treba odlučiti na kupovinu iPhone Xr modela.

Xr odlikuje izuzetno neuspešno pozicioniranje. Skuplji je od iPhone X-a, koji ga nadmašuje po svim pitanjima - izgleda kao da je vodeći model, ne mogu se razlikovati - glavna kamera je dvostruka, memorija je ista, tu je i OLED ekran a i mnogo je bolji u smislu i slike i rezolucije. Apple očigledno pokušava da veoma skupo proda očigledno slabiji proizvod. I to ne funkcioniše, budući da je prodaja značajno lošija nego što je to bio slučaj sa iPhone 5c, koji je zabeležio veliku potražnju. Stiče se utisak da će se istorija 5c ponoviti, nakon što Xr bude neprimetno povučen iz prodaje. Ili će ovaj model biti povučen iz prodaje ili će biti ponuđen po daleko nižoj ceni, što je malo verovatno, budući da će Apple ponovo pokušati sa iPhone X koji je zapravo odgovor kompanije na neuspeh zabeležen od strane Xr modela.

Teško je zamisliti da bi neko u pravom smislu bio fokusiran na kupovinu Xr-a, ukoliko se nekome dizajn ovog uređaja ne bi u potpunosti dopao. Međutim, prodaja je već sve dokazala, budući da je vrlo slaba na svim stranama sveta. U SAD-u, Apple daje značajan popust pri kupovini Xr-a kao deo posebnog programa trgovine. Iako je to dostupno samo ograničeno vreme, kompanija to nikada ranije nije radila.

Postoji veliki izbor modela na tržištu, a Xr nikako nije i neće postati ozbiljan kandidat za razmatranje za potencijalnu kupovinu. Nažalost, uređaj je u potpunosti zabeležio propast.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review in english / Originalni tekst na engleskom:
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2020